Marzo 2020

N0 13

La veu del Liceu

GIACOMO PUCCINI

Turandot

Del 5 al 25 de Maig

Un clàssic indiscutible per celebrar els 20 anys de la reobertura

«L’obra final de Puccini: un drama espectacular sota la batuta de Josep Pons»

Reproducir vídeo

TURANDOT EN 3 MINUTS

L’obra mestra inacabada de Puccini

«L’òpera es dreça com un gran espectacle, com una gran festa musical coronada per àries com la cèlebre «Nessun dorma» del tercer acte.»

Una bona part de la mitologia associada a Turandot ve donada perquè va ser una òpera que Puccini, afectat d’un càncer de gola, no va poder enllestir, i sigui quina sigui la versió que escoltem, l’acabada per Alfano o la posterior de Berio –llevat que el director s’aturi a l’última nota escrita per Puccini, el final de la famosa frase que acaba amb «poesia»–, sempre serà una especulació, una reflexió sobre què hauria passat, i quina òpera finalment hauria estat Turandot si l’autor hagués tingut més temps.  

Sigui com sigui, el que ens en restà és un material gegantí sobre aquella època, i de fet des de Tosca, Puccini competia contra el cinema– i com una gran festa musical, coronada per àries com la cèlebre «Nessun dorma» del tercer acte, el hit per a tenor per antonomàsia.

Alhora, Turandot és la fi d’un cicle. Estrenada a Milà el 1926, coincideix en el temps amb l’auge del musical als Estats Units –un espectacle igualment popular, però musicalment més lleuger, més proper a les classes mitjanes de les grans urbs industrialitzades– i amb la revolució modernista en la música europea que estava portant l’òpera cap a terrenys atonals, i fins i tot dodecafònics, de Berg o Xostakóvitx. Per tant, amb la darrera gran òpera de Puccini es posa fi a un viatge, iniciat amb Monteverdi al segle XVII, de l’escola italiana a favor de l’expressió de la veu com a agent activador de la bellesa més irresistible. La darrera de les grans òperes d’estil líric, i tota una joia per a l’eternitat.

ELS MOMENTS MUSICALS CLAU DE

Turandot

Dolor sit amet ekolor aloma Cons ctetur the old what adips Incidunt ullt labe the off Duis euisod risus metus, a faucib.

ACTE I. LIÙ

«Signore, ascolta!»

Liù és l’arquetip de l’heroïna tràgica pucciniana, com Mimì o Butterfly, i a la seva ària inicial ja mostra tota la seva candidesa.

ACTE II. TURANDOT

«In questa reggia»

L’ària més exigent i poderosa de Turandot, una muntanya russa d’aguts difícils de sostenir i que exigeix cantants superdotades.

ACTE III. CALAF

«Nessun dorma»

Hi ha cap ària més famosa al món? Encimbellada fins al cel per Pavarotti, també és una prova de foc per a qualsevol tenor.

ACTE III. LIÙ

«Tu che di gel sei cinta»

El plany final de Liù, abans de llevar-se la vida: un homenatge a l’amor incondicional, a l’abnegació i el sacrifici per l’ésser estimat.

En escena

«Una òpera espectacular en una Xina màgica amb les grans veus d’Iréne Theorin, Lise Lindstrom, Jorge de León, Gregory kunde, Ermonela Jaho i Anita Hartig, que ens recordaran que sense amor no som res»

Iréne Theorin

Soprano (Turandot)
Theorin és una de les grans intèr-prets wagnerianes de la seva generació –una Isolda del més alt nivell i una Brünnhilde inoblida-ble–, a més de ser una liederista consumada. Això no li ha impedit de triar alguns papers exigents d’òpera italiana, entre els quals destaca la seva vibrant i poderosa Turandot, un personatge que exigeix les dues grans qualitats de Theorin, potència i control.

Lise Lindstrom

Soprano (Turandot)
Els deu anys ininterromputs que Lise Lindstrom porta interpretant Turandot són garantia suficient per certificar que la soprano nord-americana és una de les grans especialistes en el rol. L’ha cantat amb un gran èxit als princi-pals teatres del món –fins i tot en una de les pel·lícules de la franquí-cia Missió: Impossible– i sempre recollint una allau d’aplaudi-ments.

Jorge de León

Tenor (Calaf)
El tenor canari està vivint un perío-de dolç a la seva carrera, cada nova temporada s’acosta una mica més al cim dels grans spintos lírics del seu temps, i ho està fent amb un domini impressionant de la tècnica de cant, una gran potència de veu i la dedicació que aboca a la interpre-tació psicològica de cada personat-ge. El repertori de Puccini és un dels seus punts forts, i Calaf, una de les seves fites.

Gregory Kunde

Tenor (Calaf)
Kunde no deixa de sorprendre el públic temporada rere tempora-da, consolidat com un dels tenors més versàtils del moment, tot un especialista tant en el bel canto com en òpera moderna, però que tampoc no s’arronsa davant el Classicisme o fins i tot el Barroc. La seva veterania sempre juga a favor seu aportant-li el domini i l’experiència per treure tot el suc als seus rols.

Ermonela Jaho

Soprano (Liù)
Ermonela Jaho mai no deixa indiferent: moltes de les seves interpretacions han acabat no solament amb aplaudiments, sinó amb llàgrimes –les seves i les del públic–, fet que demostra fins a quin punt entra dins la pell dels personatges i ho dona tot en cada moment de màxima intensitat. La soprano albanesa, una de les grans veus líriques de la dècada, va néixer per cantar rols com el de la dolça Liù.

Anita Hartig

Soprano (Liù)
La soprano romanesa ha progres-sat d’una manera espectacular els darrers anys i avui dia és una de les veus més regulars i fiables a l’hora d’afrontar papers canònics, com el de Violetta (La traviata), Mimì (La bohème) o altres grans heroïnes de Verdi, Puccini o l’òpe-ra romàntica francesa. Amb el rol de Liù, és clar, també ha recollit grans èxits.

sobre la producció

Una al·legoria futurista sobre l’addició morbosa, l’assetjament i el fred

Puccini mai no va viatjar a la Xina, però si hi hagués anat, els seus ulls haurien vist el moment final d’un món a punt d’esvair-se. L’enderrocament de l’em-perador la guerra civil, la presa del poder a mans dels comunistes i una revolució cultural ferotge –que eliminà gairebé qualsevol mena de vestigi de la Xina imperial i dels seus prop de cinc mil·lennis d’història i llegat artístic– van ser esdeveniments successius en el transcurs del segle XX que menen fins a la Xina d’avui, una fantasia futurista que ja es comença a albirar a les seves grans ciutats, de Xangai a Shenzhen passant per Pequín.

posada en escena

El món i la realitat virtual

De la genialitat d’en Franc Aleu neix aquesta espectacular proposta high-tech plena de metàfores visuals que innova i trenca alhora. Aleu dissenya pautes que parlen de l’òpera del futur, amb robots, leds, tecnologia 3D, il·luminació i color electrònics, moviment múltiple continuat, vídeo i audiovisuals d’avantguarda, i la integració del vestuari.

MAIG 2020

DISSABTE 5 // 20 h // UNDER 35

DILLUNS 7 // 20 h // –

DIMARTS 8 // 20 h // PA

DIJOUS 10 // 20 h // B

DIVENDRES 11 // 20 h // PB

DIUMENGE 13 // 17 h // T

DILLUNS 14 // 20 h // PC

DIMARTS 15 // 20 h // A

DIMECRES 16 // 20 h // G

DIVENDRES 18 // 20 h // D

DISSABTE 19 // 20 h // PD

DIUMENGE 20 // 18 h // F

DIMARTS 22 // 20 h // E

DIJOUS* 24 // 20 h // H

DIVENDRES 25 // 20 h // C

Durada total aproximada 2 h i 40 min  |  Sessió informativa al Foyer 3/4 h abans de cada funció  |  * Amb audiodescripció

Agenda setembre / octubre 2019

Activitats

25 de setembre a les 19.30h

L’artista respon

Col·loqui amb solistes i equip artístic de l’òpera Turandot

Sala del Cor

30 de setembre a les 19.30h // AMICS DEL LICEU

Conferència sobre Turandot

A càrrec de Marc Sala, tenor

Amb reserva prèvia. Sala del Cor

2 d'octubre a les 19.30h // AMICS DEL LICEU

Projecció sobre Turandot

Audiovisual dels moments musicals més destacats

Amb reserva prèvia. Reial Cercle Artístic

Del 3 d'octubre al 4 de novembre // AMICS DEL LICEU

Exposició

“Els originals que l'artista Alfons Borrell ha creat especialment per il·lustrar el llibre Temporada d'òpera 2019-2020 d'Amics del Liceu”

Balcó Foyer

7 d’octubre a les 20h (en directe)

Retransmissió de Catalunya Música

15 d'octubre a les 20h (en directe)

Retransmissió Turandot

Pel Canal Arte Opera Season i Arte Concert

Propers Espectacles

5 d’octubre

Liceu Under 35 Turandot Puccini

Sessió per a menors de 35

7 d’octubre a les 20h (en directe)

Retransmissió de Catalunya Música

15 d'octubre a les 20h (en directe)

Retransmissió Turandot

Pel Canal Arte Opera Season i Arte Concert